Koliikin hoito vyöhyketerapialla

Monelle saattaa tulla vyöhyketerapiasta ensimmäisenä mieleen vauvan koliikin hoito. Koliikkia on hyvin tuloksin hoidettu vyöhyketerapialla ja siitä on myös tehty tutkimuksia ihan täällä meillä Suomessakin. Tässä linkki Luonnonlääketieteen keskusliiton sivuille, josta löytyy loppuraportti suomalaisesta tutkimuksesta.

Koliikin määritelmä

Koliikki alkaa yleensä n. 3kk ikäisillä vauvoilla. Koliikin virallinen määritelmä on, että itkuisuus kestää vähintään 3 tuntia, 3 päivänä viikossa, vähintään 3 viikon ajan, mutta todellisuudessa koliikiksi voidaan vähempikin itkeminen laskea varsinkin, jos se tapahtuu nimenomaan ilta-aikaan. Koliikin oireita voivat olla itkuisuuden lisäksi esimerkiksi röyhtäily, vatsan turvotus, tuskaisuus, mahakrampit, haiseva ja vihertävä ulkoste. Myös ummetus ja löysä uloste voivat vaihdella. Vauva saattaa vetää jalkojaan vatsaa kohti, eikä saa nukuttua.

Tarkkaa syytä koliikille ei tiedetä, mutta sen uskotaan johtuvan esimerkiksi ruoansulatuselimistön ja hermoston hitaasta kehityksestä. Vauva myös voi hörppiä ilmaa ja syödä liian tihein välein. Rintaruokitulla vauvalla sekä äidinmaidonkorviketta saavalla vauvalla koliikki on yhtä yleistä.

Helpotusta koliikkiin

Niin kuin alussa jo mainitsin, vyöhyketerapialla voi tutkitusti saada apua koliikkiin. Heti oireiden alkaessa olisi hyvä hakeutua vauvan kanssa vyöhyketerapiaan. Suositus on, että vyöhyketerapiaa annettaisiin 3-5 hoitokertaa 3-5 päivän välein. Yleensä viimeistään 3. hoitokerralla pitäisi alkaa näkymään tuloksia.

Vyöhyketerapiassa vauvan jaloista hierotaan ja painellaan kevyesti kehon eri osien ja elinten heijasteita ja vatsaa ja selkää hierotaan. Myös muutamia akupisteitä käsitellään hellästi ja kevyesti hoidon tueksi.

Jo käsittelyn aikana voi vatsa alkaa toimimaan, joskus runsaastikin. Siksi suositeltavaa on ottaa vaihtovaatteita, sekä vaippoja mukaan käynnille. Hoitoon myös olisi hyvä pukea vauvalle housut joista saa jalkaterät paljaiksi. Olisi hyvä, jos vauva ei olisi syönyt ihan juuri ennen hoitoa. Mielellään tunti väliä.

Hoitokäynnillä mennään täysin vauvan tahtisesti. Käsittelyaika on n. 30min, mutta kannattaa varata aikaa enemmän. Näin voimme keskittyä kiireettä vauvan hoitamiseen ja mahdolliset vaipan vaihdot ja syömiset ehtii hoitaa käynnin aikana. Olen tämän ottanut huomioon ajanvaraus ajoissa.

Imettävän äidin kannattaa ottaa hyvät probiootit käyttöön. Imettävän äidin ruokavalion tarkistamisesta voi myös saada apua vauvan koliikin hoidossa. Papuja, herneitä, kaalia, valkojauhoja, valkoista sokeria, makeisia pullaa, sieniä ym.. kaasua muodostavia tuotteita kannattaa välttää imetyksen aikana. Lehmänmaitotuotteiden pois jättäminen voi myös auttaa.

Kotikäynnit helpottamaan vauva-arkea

Haluan tarjota helpotusta vauva-arkeen ja teenkin kotikäyntejä vauvojen luokse Pirkkalassa 10€:n lisähintaan, sekä myös muualla Pirkanmaalla. Pirkkalan ulkopuolelle kotikäyntien hinta katsotaan tapauskohtaisesti. Jos olet tästä palvelusta kiinnostunut, laita minulle viestiä kotisivujeni kautta, Facebookissa, Instagramissa, sähköpostilla [email protected] tai p.0400429791 niin sovitaan aika.

Haluan vielä tähän loppuun muistuttaa, että koliikki ei johdu siitä, että vauvaa hoidettaisiin huonosti. Älkää siis syyttäkö itseänne siitä. Onneksi koliikki on väliaikaista, eikä kestä ikuisesti. Olen täällä teitä varten ja haluan auttaa teitä parhaalla mahdollisella tavalla tämän haastavan ajan helpottamiseksi.

Niina

Lähteet: Raija Pullinen Vyöhyketerapia opetusmateriaali, Terveystalo.com, lkl.fi

  • Koliikin hoito vyöhyketerapialla

    Koliikin hoito vyöhyketerapialla Monelle saattaa tulla vyöhyketerapiasta ensimmäisenä mieleen vauvan koliikin hoito. Koliikkia on hyvin tuloksin hoidettu vyöhyketerapialla ja siitä on myös tehty tutkimuksia ihan täällä meillä Suomessakin. Tässä linkki Luonnonlääketieteen keskusliiton sivuille, josta löytyy loppuraportti suomalaisesta tutkimuksesta. Koliikin määritelmä Koliikki alkaa yleensä n. 3kk ikäisillä vauvoilla. Koliikin virallinen määritelmä on, että itkuisuus kestää vähintään […]

Vastaa